Mitkä antivaalit?

Tervetuloa Antivaalit-sivustolle. Antivaalit on vuonna 2008 perustettu anarkististen ja antiautoritaaristen ryhmien ja projektien yhteinen, jatkuva kampaja, joka pyrkii tuomaan esiin erilaisia vaihtoehtoja edustukselliselle demokratialle. Vuonna 2015 mukana ovat A-ryhmä Helsingistä, Vapaa Manse Tampereelta ja Varjo-ryhmä Turusta. Kampanjan tavoite on kannustaa pohtimaan muita päätöksentekomenetelmiä kuin vaalit. Käsittelemme aihetta niin vaalien, vallitsevan järjestelmän kuin äänestämisenkin kannalta. 

Antivaalit paneutuvat nimenomaan vaalien kritisoimiseen. Sivuille on koottu eri tahojen kirjoituksia vaaleista ja äänestämisestä. Kaikki tekstit eivät edusta samaa näkökulmaa eivätkä kaikki kampanjan takana olevat tahot allekirjoita kaikkia sivuston tekstejä. Tavoitteena on ollut luoda alusta, jolla tarjotaan erilaisia näkökulmia vaaleihin, edustukselliseen demokratiaan, äänestämiseen ja vaihtoehtoihin vallitsevalle järjestelmälle.

Miksi ihmiset äänestävät? Ovatko vaalit paras tapa valtuuttaa ihmisiä päättämään yhteisistä asioista? Miksi äänestämättä jättäminen nostattaa niin voimakkaita tunteita? Mikä on ja minkä tulisi olla poliittista? Onko äänestäminen patrioottinen velvollisuus ja etuoikeus ja äänestämättömät välinpitämätöntä, kouluttamatonta roskaväkeä josta ei tarvitse välittää? Onko hallitsevan järjestelmän muuttaminen utopia, johon ei kannata edes pyrkiä?

Todellista valinnanvapautta ei löydy äänestyslipusta. Vapaus ei ole valitsemista annettujen vaihtoehtojen väliltä, vaan aktiivista osallistumista vaihtoehtojen muokkaamiseen alusta lähtien ja niiden ympäristöjen luomista ja uudelleenluomista, missä vaihtoehdot sijaitsevat.

Me emme tahdo tukea toimimatonta, pystyynkuollutta järjestelmää vain sen takia, että "niin on ollut tapana tehdä". Olemme kiinnostuneita politiikasta, muttemme siitä tylsästä politiikasta, jossa yksilöt yritetään vieraannuttaa päätöksenteosta ja hallintavallasta omaan elämäänsä. Tahdomme herättää keskustelua aiheesta ja saada ihmiset kyseenalaistamaan totutut normit sekä kerrankin miettimään, mitä he todella haluavat ja kuinka saavuttaa se.

Antivaalit tulevat järjestämään toimintaa vaalien alla. Osallistumme vaalitoreille eri kaupungeissa, päivitämme sivustollemme teksteja ja jaamme vapaasti kopioitavaa antivaalimateriaalia.

Älä odota lupaa tai järjestelyä joltain ulkopuoliselta auktoriteetilta, älä rukoile jotain ylempää voimaa järjestämään elämääsi puolestasi. Toimi. Itse. Nyt.

- A-ryhmä, Vapaa Manse & Varjo-ryhmä

antivaalit (a) riseup.net
#antivaalit