Eurovaalit tulevat, ketä kiinnostaa?

Euroopan parlamenttivaalit. YLE Uutisten tekemän selvityksen mukaan kolmasosa vastanneista ei osannut nimetä europarlamentaarikon tärkeintä tehtävää. Ja miksi osaisikaan? Eurovaalit ovat oppikirjaesimerkki siitä, kuinka kansalaiset eristetään politiikanteosta. Euroopan parlamentissa päätettävät asiat mielletään niin kaukaisiksi ja abstrakteiksi, että helposti tulee mieleen jättää näiden päätösten teko "ammattipoliitikoille". Tämä onyksi päämäärä, johon edustuksellinen demokratia järjestelmänä pyrkii. Jos yksilöt uskovat etteivät he ymmärrä päätettävistä asioista mitään, heidät on helppo passivoida vain tiputtamaan äänestyslippu laatikkoon ja saada aikaan illuusio siitä, että he ovat osaltaan osallistuneet politiikantekoon.


Viime europarlamenttivaaleissa vuonna 2004 äänestysprosentti Suomessa oli 39,1%. Vuoden 2009 vaaleissa prosentin uskotaan jäävän vieläkin pienemmäksi. Varsinkin nuorten alle 24-vuotiaiden keskuudessa täysin varmasti äänestävien osuus on romahtanut. Enää 14 prosenttia nuorista sanoo äänestävänsä aivan varmasti. Viime eurovaalien alla heitä oli neljäsosa. Voidaanko edustuksellista demokratiaa pitää toimivana, jos noin kolmasosa äänioikeutetuista vaivautuu äänestämään? Eikö alhainen äänestysprosentti kerro päättäjille selkeää sanomaa: Teidän politiikkanne on edelleen vitun tylsää eikä kosketa ihmisiä millään tavalla.

Meidän täytyy taistella itsemme vapaaksi käsityksestä, että politiikan teko on jätettävä ammattilaisille. Jokainen on poliitikko ja jokapäiväinen elämämme on politiikan tekoa. Eurovaalit ovat yksi suuri sirkus, jossa todellisuudessa ei päätetä mitään. Älä passivoidu äänestämään systeemin puolesta, joka ei palvele sinua millään tavalla, vaan ota selvää vaihtoehdoista. Toisenlainen Eurooppa on mahdollinen, muttei niin kauan kun emme ota valtaa omiin käsiimme ja tee itse sitä minkä parhaaksi koemme.