Äänestämättömyys itsessään ei myöskään ole ratkaisu

Vote For Nobody

Nobody will keep election promises
Nobody will listen to your concerns
Nobody will help the poor & unemployed
Nobody cares!
If nobody is elected, things will be better for everyoneNobody Tells the Truth
Tässä taktista äänestämistä kritisoivan sarjan toiseksi viimeisessä osassa käsitellään lyhyesti sitä, kuinka äänestämättömyys yksinään ei ole sen merkittävämpää kuin äänestäminenkään.

Olen käsitellyt ”vaihtoehtojen” äänestämistä, äänestämistä rasismin vastaisena toimena ja äänestämättömyyttä välinpitämättömyytenä. Mutta mitäs äänestämättömyydestä harkittuna taktiikkana? Tarjoanko sitä todella ratkaisuna näihin ongelmiin?

No, en. En oikeastaan.


En itse aio äänestää. Mutta anarkistit eivät niinkään puhu äänestämättömyyden puolesta kuin äänestämistä vastaan. Huomaatteko eron? Emme myöskään puhu rivitanssin puolesta eikä tämä tarkoita että aktiivinen rivitanssin välttäminen olisi ratkaisu mihinkään.

Jos haluat äänestää, niin antaa mennä!

En vastusta äänestämistä sinänsä. Sen sijaan vastustan:
  • Sosiaalista stigmaa, jonka jotkut langettavat äänestämättömien ylle.
  • Niitä naurettavia harhakuvia, joita ihmisillä on äänestämisestä ja eduskusellisesta demokratiasta yleisemmin, jotka toimivat usein esteenä oman itsensä ja luokan kollektiivisen voiman tiedostamiselle.
  • Ne valtavat määrät aikaa ja jaksamista, jotka käytetään saadakseen ihmiset äänestämään tätä tai tuota ehdokasta. Nämäkin resurssit voisi kohdistaa sen sijaan työpaikoilla ja yhteisöissä järjestäytymiseen. Ihmisillä on kuitenkin rajallisesti aikaa ja energiaa, joten on masentavaa nähdä heidän kuluttavan sitä jonninjoutavuuksiin.
  • Niin suuri osa vasemmistosta on nähnyt vaalien ja edustuksellisuuden ruljanssin toistuvan monta kertaa ja jatkuvan käytännössä samanlaisena. Tästä huolimatta niin moni uskoo, että tällä kertaa asiat menee erilailla! Kelpaisiko puolueen vaalilehti?
Mutta eikö ole myös niitä, joiden mielestä äänestämättömyys itsessään voi olla käypä taktiikka?


Taitaa olla. En usko että kovin moni ajattelee näin, mutta olen kyllä törmännyt näihin argumentteihin. Jos me aktiivisesti kaikki yhdessä jätämme äänestämättä tai äänestämme Aku Ankkaa tai haemme vaalilippumme pois, pakotamme poliitikot kohtaamaan sen todellisuuden että kyse ei ole vain välinpitämättömyydestä. Kun meitä on tarpeeksi monta, he eivät voi jättää meitä huomiotta.
Jep, entä mitäs sitten?
Pari ajatusta:
  • On monia hyviä syitä olla valitsematta yhtäkään ehdokasta, joista lähes kukaan ei ole vallankumouksellinen ja suurin osa päin vastoin vastavallankumouksellisia.
  • Jos äänestämättömyys tai Aku Ankan saamat äänet ikinä saavuttavat jonkin sortin kriittisen massan, johon poliitikoiden on reagoitava he valitsevat sen tulkinnan joka parhaiten sopii heidän agendaansa.
  • Tuon oletetun kriittisen massan saavuttaminen vaatii samanlaista ajan ja energian käyttämistä, kuin kampanjointi vaaleissa.
  • Aina tulee löytymään joku, joka mielummin äänestää. Sori vaan.
  • Ja jos joskus kukaan ei äänestäisikään, lopettaisiko valtio sitten itsensä? “Joo okei sori, ymmärrämme kun meitä ei kaivata”. Ei tietenkään!
Eli mitä sitten? Jos äänestäminen on turhaa ja äänestämättömyys on yhtälailla turhaa, mitä jää jäljelle?

No, olen vihjaillut ratkaisun suuntaan vähemmän hienovaraisesti jo aiemmissa osissa. Viimeisessä osassa käsittelen aihetta erikseen. [Spoiler varoitus: tähän liittyy järjestäytymistä ja suoraa toimintaa.]


Sal Limones. Tämä teksti on käännösmuunnos libcom.org –sivulla julkaistusta Phil Dickensin kirjoituksesta ”Active abstention ins’t the answer either”.