Populismin umpikuja

Vasemmistoliitto on saamassa ensimmäisen vaalivoittonsa 20 vuoteen, joskin pienen sellaisen. Voitto saa Vasemmistoliiton kannattajat entistäkin varmemmiksi parlamentaarisen strategian toimivuudesta. Varmuutta lisää entisestään Vasemmistoliiton veljespuolueiden menestys - Kreikan Syriza kohosi maan suurimmaksi puolueeksi helmikuussa, ja Espanjan Podemos on välillä kurkotellut kärkipaikkoja mielipidemittauksissa jotka ennakoivat suosiota ensi joulukuun parlamenttivaaleissa. 

Syriza ja Podemos ovat molemmat populistisia puolueita monessakin mielessä, ja Suomen puoluevasemmistossa on varmasti kiinnostusta samojen reseptien kokeilemiseen täällä. Yksi Podemoksen päästrategeista, Íñigo Errejón, on entinen Ernesto Laclaun ja Chantal Mouffen oppilas, ja näiden kirjoittajien teoriat populismista ovat vaikuttaneet siihen millaiseksi puolueeksi Podemos on rakennettu. Syrizalle ja Podemokselle populismi ei ole kirosana.

Kaikkien muutosliikkeiden on varmasti kyettävä puhuttelemaan laajoja ihmisjoukkoja, eikä populismissa tässä merkityksessä ole mitään vikaa. Populismilla on kuitenkin muitakin merkityksiä, kuten demagogia, yksinkertaistaminen ja sellaisten ratkaisujen tarjoaminen, jotka eivät oikeasti sellaisia ole. Jatkossa käytän populismi-sanaa näissä jälkimmäisissä merkityksissä, ja Syrizan voitossa oli aimo annos myös tällaista populismia. Syriza nimittäin lupasi, että eurossa pysytään, ja ettei Troikan laina-ohjelman ehtoja noudateta. Kaksi lupausta, jotka olivat hyvin odotettavasti toisensa poissulkevia.


Näyttää siltä, että näistä kahdesta lupauksesta ensimmäinen on se jonka Syriza aikoo pitää. Kreikan tilanne on kamala. Katteeton uho troikalle on oikeutettua mikäli se auttaa helpottamaan kreikkalaisten ahdinkoa edes hieman. Syrizan populismin suurin ongelma ei siis ole sen (lähes täysi) katteettomuus sinänsä. Valehtelu oli strategisesti mielekästä: panoksia nostamalla Kreikka sai lisäaikaa, joten se auttoi hieman höllentämään sitä köyttä johon Kreikka on hirtetty. Varsinainen ongelma oli se, että mikäli kansa saadaan uskomaan Syrizan lupauksia, se voidaan saada uskomaan mitä tahansa. Jos kansa saadaan tänään uskomaan että eurossa voi pysyä toteuttamatta laina-ohjelman ehtoja (pääosin), huomenna se saadaan uskomaan että syypää taloudelliseen kurjuuteen ovat siirtolaiset tai homosaatio. Vasemmistopopulismin fantasiat eivät ole yhtä vastenmielisiä kuin oikeistopopulismin vastaavat, mutta ne ovat osa samaa ongelmaa, koska mikä tahansa tyhmyyden alalaji ruokkii aina kaikenlaista muutakin typeryyttä.

Syrizan voitolle on toki muitakin syitä, se on vienyt alkuperäiseltä Pasokilta sekä konseptin että äänestäjät. Voi olla että Syriza tulee myös kuolemaan samoin kun Pasok. Puolueen lupausten osoittauduttua katteettomiksi sen vasemmalta puolelta nousee uusi yhtä lailla katteeton populistinen projekti. Tämä olisi toki pienempi paha kuin se, että yksinkertaistuksiin uskovat päättäisivät vaihteeksi kokeilla oikeistopopulismia.

Populismin avulla voi luoda liikkeen, joka saa järjestelmään pettyneet vaaliuurnille. Populistit esittävät yksinkertaistetun ratkaisun, ja lupaavat että se toteutuu jos ja vain jos he pääsevät vallan kahvaan. Populistinen puolue on parlamentarismia puhtaimmillaan, mitkään muut liikkeet eivät saa muutoksen tekemistä näyttämään yhtä helpolta ja äänestämistä yhtä merkitykselliseltä. Siksi kaikki kampanjointi äänestämisen puolesta hyödyttää aina eniten populisteja.

Mitä populistisempi liike, sitä vähemmän se tarvitsee itseorganisaatiota, suoraa toimintaa ja omilla aivoilla ajattelemista. Kun katsoo historiasta esimerkkejä näistä pelkästään äänestämisen avulla tehdyistä populistisista "vallankumouksista", oli Suomen vuoden 2011 jytky ehkä harmittomin esimerkki. Ehkä pahin esimerkki on Saksan natsien valtaanpääsy vuonna 1932.

Parlamentaristinen vasemmisto rakastaa kertoa kuinka äänestämättömyys on ääni porvareiden puolesta, koska oikeisto äänestää joka tapauksessa. On totta, että matala äänestysprosentti suosii perinteistä oikeistoa, mutta tämä on vain osa totuudesta. Korkea äänestysprosentti nimittäin suosii populisteja, äänestysprosentti nousee yleensä silloin jos populistinen puolue on tehnyt parlamentarismista jälleen uskottavan vaihtoehdon. Näin kävi Suomessa 2011. Kumpi on pienempi paha, Perussuomalaiset vai Kokoomus? Itse en tahtoisi valita näiden väliltä, mutta jostain syystä parlamentaarinen vasemmisto haluaa tässä pelata perussuomalaisten pussiin.

Mikäli ihmiset eivät ikinä lankeaisi populistien yksinkertaistuksiin, he olisivat varmasti tarpeeksi kypsiä hallitsemaan itseään ilman vallanpitäjiä. Populististen puolueiden viesti on tyhmä, ja mitä useammat puolue saa uskomaan tähän viestiin, sitä tyhmempiä ja manipuloinnille alttiimpia ihmisistä tulee. Populistiset puolueet ovat siis aina itsehallinnollisten ja antiautoritaaristen liikkeiden kehittymisen este. Populististen puolueiden rakentaminen vie meidät aina entistä kauemmaksi maailmasta, jossa ihmiset voisivat itse päättää omista asioistaan.

Antti Rautiainen


(Täällä neljän vuoden takainen kirjoitukseni jossa käsittelin tarkemmin vuoden 2011 vaaleja).