Alhainen äänestysinto ei ole varsinainen ongelma


Huolimatta hyllymetreistä tekstiä, joka kehottaa meitä äänestämään joko periaatteesta tai taktisesti, suuri osa ihmisistä ei niin tee. He eivät äänestä pienempää pahaa tai "radikaaleja" vaihtoehtoja.

He eivät itseasiassa tule äänestämään ollenkaan, koska (nillittävän liberaalin äänellä) "he eivät välitä". Ja äänestämällä he voisivat kuulemma "muuttaa kaiken".

Pitäisi olla samantien selvää, mikä tässä ajatuksessa mättää. On erittäin epätodennäköistä, että kaikki nämä ihmiset äänestäisivät samansuuntaisesti, saati samaa puoluetta. Joten he eivät ole yksittäisen pienpuolueen vaalivoitto sivussa odottamassa oikeaa hetkeä.

Puhumattakaan siitä, että edes 100% äänestysaktiivisuus ei muuttaisi valtion perimmäistä roolia pääoman managerina ja väkivaltamonopolia käyttävänä sosiaalisen kontrollin ylläpitäjänä. Eikä se takaisi sitä että ihmiset tekisivät muutakin kuin vain äänestäisivät, kuten lähtisivät mukaan kamppailuihin sosiaalisen muutoksen puolesta.


Jos on kyllästynyt siihen etteivät vaalit koskaan tunnu johtavan perustavanlaatuiseen muutokseen, kannattaa pohtia niitä rakenteellisia syitä joista tämä johtuu ennen kuin alkaa huutaa iskulauseenaan "herätkää lampaat".

Wake Up Sheeple

Suurin osa "nukkuvien puolueesta" ei äänestä, koska he eivät koe siinä olevan mitään järkeä. Ilman anarkistista analyysiä valtiosta, monet huomaavat että enemmän tai vähemmän samaa paskaa seuraa huolimatta siitä keitä vaaleissa valitaan. He ovat vieraantuneita, atomisoituneita, kyllästyneitä.

Toisin sanottuna, he eivät kärsi niinkään apatiasta vaan kapitalistisessa yhteiskunnassa elämisestä. Ja vaikka monet heistä eivät pitäisi itseään poliittisina, ovat he tavallaan ymmärtäneet ongelman paremmin kuin ne jotka edelleen kehottavat meitä äänestämään demareita, vihreitä tai vasemmistoliittoa.

Jos he ovat valkoisia, työvöenluokkaisia, vieraantuneita ja "kantasuomalaisia" he saattavat hyvinkin päätyä äänestämään persuja. Eivätkä edes välttämättä siksi että he olisivat rasisteja, vaan koska muut puolueet ovat yleisesti unohtaneet sen miten edes kuulostaa siltä että ne ymmärtäisivät ihmisten arkitodellisuutta. Siinäkin tapauksessa että persut tarjoavat syntipukeiksi vain muita sorrettuja, ruokkien samalla rasismia ja muukalaistenpelkoa.

Eli kyllä, "apatia" on ongelma. Meidän täytyy oikeasti pyrkiä puhumaan politiikkaa ihmisten kanssa, vastata rasistien ja nationalistien myytteihin ja levittää kritiikkiä asioiden nykytilaa vastaan.

Mutta tarkoittaako tämä, että meidän täytyy joko yrittää saada ihmiset äänestämään ja sivuuttaa heidät välinpitämättöminä jos eivät äänestä? Ei tietenkään.

On yhdentekevää äänestääkö joku vaiko ei. Välinpitämättömyyttä ei määritä se, laittaako numeron lappuun parin vuoden välein vaan se välittääkö itseään ja muita koskevista asioista. Suurin osa välittää, mutta kokevat olevansa voimattomia tekemään asoille mitään. Tuo voimattomuuden tunne lisää apatiaa; ei välinpitämättömyys äänestämistä kohtaan, vaan se tunne ettei voi muuttaa mitään.

Tämä tarkoittaa että todellinen haaste ei ole ihmisten taivutteleminen äänestämään, vaan vakuuttaa heidät siitä että he itse voivat kollektiivisen voiman avulla vaikuttaa työpaikkansa ja yhteisönsä asioihin. Sitä varten on ajateltava äänilaatikon ulkopuolelta.

Sal Limones
Käännösmuunnos libcom.org -sivulla julkaistusta Phil Dickensin artikkelista "Voter apathy isn't the problem".