Edustuksellisuus ei ole aitoa demokratiaа

Vaikuttaminen Suomessa keskittyy edustajien valitsemisen ympärille. Demokratialla ei kuitenkaan alunperin ole ollut mitään tekemistä edustuksellisuuden kanssa, vaan alkuperäinen demokratia on suoraa demokratiaa. Päätöksenteon täytyy tapahtua tasolla, jossa niiden tekemiseen voi osallistua jokainen, jota päätökset koskevat. Suorassa demokratiassa kaikki asianosaiset voivat osallistua päätöksentekoon esimerkiksi yleiskokousten avulla.

Edustuksellisuudessa on monia ongelmia. Äänestäjä voi vain toivoa edustajan ajavan niitä asioita, joita tämä on vaalilupauksissaan  luvannut ajavansa. Äänestäjä antaa edustajalle ”avoimen mandaatin”, eli avoimen valtakirjan. Avoimella valtakirjalla edustaja voi kuitenkin  tehdä millaisia päätöksiä tahansa, ja päätyy näin lopulta edustamaan vain itseään tai korkeintaan ryhmänsä linjaa.

Edustaja ei ole missään vastuussa äänestäjille. Edustaja ei ole erotettavissa ja käyttää saamaansa päätösvaltaa oman mielensä mukaan. Esimerkiksi pakkoruotsin lakkauttamista ajaneen kansalaisaloitteen läpiviemistä koskeneessa äänestyksessä 52 kansanedustajaa valehteli kannastaan, muutti mielipidettään, tai muuten vain äänesti toisin kun oli ilmoittanut kannakseen vuoden 2011 vaalien alla. Moni näistä takkiaan kääntäneistä ehdokkaista ei ole enää ehdolla, joten äänestäjä ei voi vetää heiltä tukeaan pois edes takautuvasti.

Edustajat voidaan vaihtaa vasta kauan sen jälkeen, kun päätökset on jo tehty ja toimeenpantu. Seuraavissakaan vaaleissa äänestäjä ei saa mitään takeita siitä, miten hänen äänensä saanut ehdokas häntä edustaa.

Mikäli delegaatiota tarvitaan, on huolehdittava siitä että delegaatti voi tehdä tai päättää toisten puolesta vain sen mistä on sovittu. Tämä avoimen mandaatin vastakohta on imperatiivinen eli suljettu mandaatti. Lisäksi delegaatin tekojen seuraukset ja päätökset on oltava tarpeen vaatiessa peruutettavissa yhteisellä päätöksellä.

A-ryhmä vaatii suoraa demokratiaa ja avointen mandaattien lopettamista. Ryhmä on mukana Antivaali-kampanjassa, joka herättää keskustelua vaihtoehdoista edustuksellisuudelle.
 

Ei edustuksellisuudelle ja vallan keskittämiselle!
Suora demokratia nyt!
Kaikki valta kaikille!

A-ryhmä